Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht

Tijd

Gepubliceerd op 11 april 2023 door Jaco Emmen

Tijd

Een samenwerking waarin creativiteit optimaal kan groeien en de gewenste doelstelling wordt bereikt. Na jaren leiding te hebben gegeven aan succesvolle projecten met uiteraard ook de nodige ‘failures’, denk ik de noodzakelijke condities te kennen: eigenaarschap, relevantie en tijd. Tijd is een aspect waarmee we allemaal worstelen vandaag de dag, dus laten we hier maar eens als eerste naar kijken.


We worstelen allemaal met de tijd. ‘So much to do, so little time.’ De hele dag in allerlei besprekingen zodat er geen tijd overblijft om te ‘werken’. Ondanks, of misschien wel juist als gevolg van de digitalisering, is onze werkdag er niet eenvoudiger op geworden. Waar de oorzaak ook ligt, één ding is duidelijk; de tijd regeert. We laten ons veel te vaak leven en zetten onszelf daarmee volledig buitenspel. Verlammend voor het creatief proces. De functie van tijd wordt sterk onderschat, evenals de mogelijkheid hierin te sturen. Hoe maken we van deze vijand een vriend? En hoe doorbreken we het altijd maar ‘druk, druk, druk’.


Laat tijd voor je werken

In het werk gaat het om de relatie tussen tijd en kwaliteit. Is iets af als de tijd om is, of klok je pas af als je tevreden bent over het resultaat. Als jonge ontwerper was ik klaar als het ‘goed’ was. Nooit klaar dus, het kon namelijk altijd beter (overigens niet waar). Tot ik 20 jaar geleden tot dit inzicht kwam; je kunt tijd voor je laten werken.

Je benoemt vooraf samen met je opdrachtgever (klein of groot project doet niet ter zake) het gewenste resultaat en plaatst dit in relatie tot de benodigde tijd; en benodigde tijd is echt iets anders dan beschikbare tijd. Deze ‘tijdruimte’ bepaalt de creatieve opbrengst. Ze brengt energie in het project én borgt de noodzakelijke spanningsboog waarbinnen iets moois kan ontstaan. Op twee voorwaarden: er is een heldere briefing en van de afspraak wordt niet (nooit!) afgeweken.

Dit principe serieus nemend, komen tijd en kwaliteit altijd samen op het ingezette eindpunt. Probeer het eens; ook presentaties, vergaderingen en overleggen zijn trouwens fantastisch oefenmateriaal.


Maak tijd

In creatieve processen en besluitvorming is het belangrijk dat betrokkenen tijd vrijmaken en daarmee rust creëren om met volledige aandacht aan een project te werken. De praktijk is vaak anders: even snel nog een briefing op de mail; tijdens een bespreking toch dat telefoontje; een belangrijke presentatie is ‘verdwenen’ tussen de nog ongelezen mails. Ook vinden afstemming en besluitvorming tegenwoordig via mail- of app-verkeer plaats. Even tussendoor. En dit alles door een gebrek aan tijd.

Ik kan er kort over zijn: zeg eens ‘nee’. Als je alles wat je voor de voeten komt opraapt, wordt de rugzak wel erg zwaar. Excuus is meestal dat een ‘nee’ niet wordt geaccepteerd. En juist dát blijkt niet waar. Veel van wat we willen of denken te moeten wordt bepaald door de waan van de dag. Daarom ‘moet’ er ook zoveel. Elk verzoek aan jou als communicatieadviseur of ontwerper zou moeten beginnen met de wedervraag ‘Is het nodig?’. De ervaring leert dat veel van wat nog moet gebeuren met die simpele wedervraag per direct is opgelost of zelfs van de agenda kan. Waardoor tijd overblijft voor relevante zaken. Maar daarover een volgende keer.